Volwaardig inwoner van Zweden

Emigratie, Update

We zijn ein – de – lijk volwaardig inwoner van Zweden, want we hebben ons persoonsnummer! Wat een wereld van verschil is dat. Maar wat wel twee werelden van verschil maken, is het hebben van een Bank ID. In deze blog klets ik je even bij over de afgelopen twee maanden.

Waar het allemaal mee begon was de aanvraag van ons persoonsnummer halverwege mei. De balievrouw gaf aan dat het zes tot negen weken duurt voordat je er iets van hoort. Binnen vier weken hadden wij al een brief in de bus. Ik vond het zo spannend deze open te maken! Ik trok de brief uit de envelop en daar stond in dat we ons persoonsnummer niet kregen. We vroegen deze aan op basis van ons contract bij Klarinda Media, zoals onze adviseur aangaf. Echter had Skatteverket (Zweedse belastingdienst) er geen vertrouwen in dat dit bedrijf ons een toekomst kon bieden, omdat het nog maar net bestond. Zo balen!

Wil je mijn blogs volgen? Op https://pippi-media.com/blog/ (onder de tweede blog van boven) kun je je inschrijven en krijg je een mailtje wanneer ik iets nieuws post.

Ons Zweeds persoonsnummer binnen

Onze adviseur belde Skatteverket en vertelde daarna ons persoonsnummer op basis van ons eigen bedrijf te kunnen aanvragen. Dat hebben we gedaan en na een week ontvingen we ons persoonsnummer. Die avond ging mijn glimlach niet meer van mijn gezicht.

Zo blij en enthousiast als we waren, reden we de volgende dag naar Swedbank om een rekening te openen. Helaas pindakaas, wij mochten dan wel een persoonsnummer hebben, wij kunnen ons nog niet identificeren met ons nummer. We hadden een ID kaart (Svensk ID kort) nodig.

Doorkijkje in een straatje van Örebro.

Hele maand Skatteverket volgeboekt

Ik kroop achter de computer om een afspraak met Skatteverket te boeken. Maar daar bleek dat het dichtstbijzijnde kantoor de komende maand (!) volgeboekt was. Het andere kantoor wat redelijk in de buurt ligt, is in Örebro. Daarvoor zit je 2,5 uur in de auto. We besloten dat ritje maar te combineren met onze vakantie naar Jämtland.

Toen we onze ID kaart na twee weken hadden opgehaald, volgde een afspraak van anderhalf uur bij Swedbank. De medewerker maakte één rekening klaar met twee betaalpassen, koppelde de rekening aan Bank ID (soort Digi D) en maakte Swish klaar.

Bank ID en Swish

Bank ID is een app op je smartphone waarmee je je digitale identiteit mee verifieert. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de Nederlandse DigiD, alleen is de afzender anders. DigiD is van de overheid en Bank ID van een bank. Hoe het met de privacy exact zit, weet ik niet. Maar je gebruikt vrijwel bij iedere website Bank ID om in te loggen. In Nederland mogen alleen (semi)-overheidsinstanties DigiD gebruiken om de privacy van de burger te beschermen. Misschien leuk om eens uit te zoeken voor een blog.

Swish is een betaalsysteem gekoppeld aan je telefoonnummer en bankrekening. Het lijkt heel erg op Tikkie van ABN Amro. Stel dat jij je moeder een kopje koffie terug moet betalen, typ je het bedrag en het telefoonnummer in en je ‘swisht’ dat. Je moeder ontvangt direct het bedrag op haar rekening. Je betaalt niets extra en er zit geen tussenpartij tussen. I – de – aal.

Genieten van de eerste appels aan de boom!

Nu is het regelen klaar

En toen waren we in één klap klaar met regelen. Nouja, we bestaan nu in het systeem. Ik maak nu haast met het regelen van zorg. Vanuit Nederland kreeg ik een medicijnvoorraad van zeven maanden mee. Ik heb dus nog even tijd. Ook wil ik weer een cursus Zweeds volgen. Ik kan voor iemand die vijf maanden in Zweden woont, behoorlijk goed Zweeds. Maar ik mis het aanbrengen van nuance in mijn verhaal ontzettend. En het onderwijs via de Kommun (gemeente) is gratis als je je persoonsnummer hebt. Dus waarom niet? Wij zijn heel blij dat het grootste gedeelte van ons leven op de rit is. Het geeft rust, ruimte en vrijheid. Nu wonen we echt in Zweden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s